Şeker hastalığı operasyonu sadece Tip 2 diyabet rahatsızlığı olan hastalara yapılan bir operasyondur. Operasyonun yapılma amacı hastanın kendi vücudundaki bulunan insülinin yeterli bir şekilde kullanabilme olanağını oluşturabilmektir. Bu operasyonda pankreasın işlevini sağlıklı bir şekilde yapması göz önünde bulundurulmakta ve pankreasın kendisine herhangi bir müdahale söz konusu olmamaktadır.şeker hastalığı operasyonlarının Tip 2 diyabet hastalarına uygulama sebebi vücuttaki var olan insülini doğru ve yeteri kadar kullanılmasına yardımcı olmak amaçlı pankreası canlandırmak ve harekete geçirip aktif hale gelmesini sağlamak için yaptığımız bir operasyondur. Oysa Tip 1 diyabet hastalarının vücudunda insülin hiç yoktur. Bu nedenle tip 1 diyabet hastalarına bu operasyon yapılmaz.

Şeker Hastalığı yada Tip 2 Diyabet, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günümüzde yaklaşık 340 milyon insan Şeker Hastalığı nedeniyle tedavi almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılında bu sayının iki kat artarak 700 milyona ulaşacağını öngörmektedir.Şeker Hastalığı, kan şekerinin kontrolsüz yüksekliği nedeniyle özellikle damarlarda hasar oluşturan ilerleyici bir hastalıktır. Oluşturduğu damar hastalığı nedeniyle, ciddi organ hasarı yaratır.Şeker Hastalığı, kalp krizleri, inme ve felç, böbrek yetersizliği, görme kayıpları, cinsel fonksiyon bozuklukları, ayak hastalıkları gibi birçok ciddi hastalığın en sık nedenidir.
Şeker Hastalığı, temelde insülin hormonun etkili bir şekilde kan şekerini düşürmekte yetersiz kalması nedeniyle meydana gelen bir hastalıktır. Bu nedenle temel tedavi vücudun insülin direncini düşürmeye yönelik olmalıdır.
Şeker Hastalığının ilk basamak tedavisi, dengeli beslenme ve düzenli egzersizdir. Buna Yaşam Şekli Değişimi denir. Yaşam şekli, değişimini yapmasına rağmen kan şekerini kontrol etmekte zorlanan hastalara, kan şekerini düşüren ilaçlar ve gerektiğine karar verildiğinde insülin tedavisi başlanır.

Şeker Hastalığı Ameliyatı Nedir?
Şeker Hastalığı Ameliyatları, temelde ince bağırsakların salgıladığı ve insülinin tüm vücuttaki etkinliğini arttıran özel hormonların üretimini arttırarak kan şekerini kontrol altına almaya yönelik işlev gören özel yöntemlerdir.
İnce bağırsakların son bölümünden tokluk hissini de uyaran GLP-1 ve PYY adı verilen hormonlar üretilmektedir. Bu hormonların uyarılması, ince bağırsağın son bölümü gıdayla karşılaştığında artar. Şeker Hastalığı Ameliyatları, ince bağırsağın bu son bölümünü farklı şekillerde de olsa, mideye yakın bir pozisyona getiren cerrahi işlemlerdir. Böylece mideden henüz çıkan gıdalar, ince bağırsakların ilk bölümlerinde hiçbir işlem görmeden, uyarılması hedeflenen bölüme aktarılarak, hormonların üretimini arttırırlar.

Hangi Ameliyatlar “Şeker Ameliyatı” Olarak Adlandırılır?
Şeker Hastalığı Ameliyatlarının en etkili ve eski olanı İleal İnterpozisyon Ameliyatlarıdır. Bunun haricinde Transit Bipartisyon ameliyatları da son dönemde yaygın şekilde uygulanmaktadır.
Tip 2 diyabet hastaları günlük yaşamlarında öncelikli olarak klasik tedavi yöntemleri ile tedavi edilirler. Bu hastalığa maruz kalan kişiler güncel yaşamlarında oldukça zorlanırlar. Bunun nedeni metabolizmalarının yorgun ve bitkin düşmesidir. Sürekli almaları gereken ilaçları ve bu ilaçların ister istemez oluşan yan etkileri vardır. Sürekli kullanılan bu ilaçların istenmeyen yan etkileri ve pankreastaki insülin depolarını bitirici etkileride vardır. Kullanılan ilaçlara rağmen hastalık ilerlerse, bu ilaçlar hastalığı tam olarak kontrol altında tutamazsa ve hastalık sonrası oluşan zaman kaybı nedeniyle gözde, böbreklerde sinir uçlarında hasar başlarsa cerrahi tedavi düşünülmesi gerekir ancak ileri derecede gelişen komplikasyonlar bizim yapacağımız operasyonlarda işimizi zorlaştırmakta ve ameliyatın başarısını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle çok ileri düzey komplikasyonlar gelişmeden cerrahi uygulanmalıdır.
Hastanın insülin rezervlerine bakılarak gerekli olan tahlil ve tetkik sonrasında hasta operasyona uyumlu mudur değil midir karar veririz. İnsülin rezervlerinin korunmuş olmasının büyük önemi vardır. Hasta ilaç kullanıyor olsa bile hala şekeri yüksekse, kontrol altına alınamıyorsa ve hastanın yaşı 18 ila 65 yaşları arasında ise hekim ameliyata karar verebilir.
Tip 2 diyabetin ne kadar ilerlediği ve hangi organda ne kadar hasar verdiği iyi değerlendirilmelidir. Doktor bunun için hastanın hikâyesini iyi bilmeli ve durumunu iyi okumalıdır. Ekibi ile birlikte gerekli tahlil ve tetkikleri iyi analiz etmeli ve ona göre operasyona karar vermelidir. Tip 2 diyabetin bir hayli metabolik problemleri vardır. Ekip olarak bunlar riskleri ile tartışılır ve ona göre bir değerlendirme yapılarak operasyona karar verilir.

Özel Yalova Hastanesi - Yalova-Türkiye

+90 0530 340 04 77

erkarr69@gmail.com